Prepeliţă prăjită crispy

– 8-16 prepeliţe tăiate pe jumătate

– 2-4 căni lapte bătut (iaurt) în funcţie de câte prepeliţe gătiţi

– 2 căni făină

– 1/3 cană plante aromatice gen oregano, cimbru şi pătrunjel

– 1 lingură pudră usturoi

– 1 lingură sare

– 2 linguriţe paprika

– 1 linguriţă ardei roşu

Amestecaţi laptele bătut cu toate condimentele (exceptând sarea). Daţi prepeliţele prin amestecul rezultat, închideţi-le ermetic într-un recipient şi lăsaţi-le 1 până la 8 ore să se pătrundă bine.

Când sunteţi gata pentru prăjit puneţi uleiul la încins. Scoateţi prepeliţele şi puneţi-le într-o strecurătoare. Nu le agitaţi încercând să îndepărtaţi laptele bătut, nu trebuie decât să se scurgă excesul, atât.

Puneţi într-o pungă făina şi sarea. Băgaţi în pungă prepeliţele şi agitaţi punga. Dacă doriţi ca rezultatul final să fie foarte crocant lăsaţi un timp prepeliţele în pungă până când făina absoarbe complet umezeala din lapte. Apoi mai agitaţi-le încă o dată, în acest fel veţi obţine o crustă mai groasă şi mai crocantă.

Se prăjesc 4-5 minute pe fiecare parte, mişcate din când în când. Se recomandă ca tăvălirea prin făină să se facă pe măsură ce le prăjiţi. La final puteţi să le puneţi pe un prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces. Merg excelent cu piure de cartofi şi salată de varză acrită cu oţet.

–––-//–––-

–––-//–––-

Prepeliţă cu glazură de miere

– 4 prepeliţe

– 500 ml supă de pui

– 2 linguri ulei vegetal

– 2 linguri sos de soia

– 1 căţel de usturoi zdrobit

– 1 linguriţă ulei de susan

– 2 linguri ghimbir

– 1 portocală stoarsă. Răzuiţi foarte fin doar partea colorată a cojii.

– 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în fâşii subţiri

– 2 ţeline (nu rădăcină) tăiate la fel în fâşii subţiri

Combinaţi jumătate din uleiul vegetal, uleiul de susan, sucul şi coaja de portocală, miere, sosul de soia şi usturoi într-un bol pentru marinat.

Preîncălziţi cuptorul la 200 grade. Frecaţi prepeliţele bine cu sosul pentru marinat până sunt bine acoperite. Sigilaţi bolul cu o folie de plastic şi lăsaţi la frigider 30 minute pentru pătrundere.

Puneţi ghimbirul, supa de pui şi cealaltă jumătate a mierii la o tigaie la foc mediu. Amestecaţi des, pentru 4-5 minute până când cantitatea se înjumătăţeşte. Scoateţi prepeliţele şi combinaţi sosul marinat cu cel rezultat din tigaie şi puneţi-l deoparte.

Coaceţi prepeliţele la tavă în cuptor pentru 12 minute până iau o culoare aurie. Scoateţi-le şi lăsaţi-le la răcit 5 minute. Puneţi cealaltă jumătate de ulei vegetal la încins în tigaie. Adăugaţi morcovii şi ţelina şi amestecaţi 1-2 minute până devin prăjite. Readuceţi la foc sosul până dă în clocot.

Puneţi legume în fiecare farfurie, câte o prepeliţă, turnaţi sos.

 –––-//–––-

–––-//–––-

Prepeliţă cu piure de cartofi-napi

– 4 prepeliţe

– 250 grame cartofi tăiaţi cubuleţe

– 250 grame napi tăiaţi cubuleţe

– 8 bucăţi de şuncă tăiate în batoane lungi

– 8 linguri sos Worcestershire (sau substituent, de xmp sos pentru friptură)

– 2 linguri zahăr

– Unt, ulei vegetal

– Sare, piper, ardei roşu, pătrunjel

Fierbeţi napii pentru 5 minute, apoi adăugaţi cartofii şi fierbeţi până s-au înmuiat. Scurgeţi apa apoi puneţi iar la foc cu nişte unt şi zdrobiţi cu o furculiţă pentru a face piure. Adăugaţi sare şi piper după gust apoi puneţi-l deoparte, păstrându-l cald.

Tăiaţi prepeliţele pe spate şi apăsaţi-le pe piept pentru a le aplatiza. Asezonaţi prepeliţele cu praf ardei roşu. Prăjiţi-le timp de aproximativ 8 minute pe piept, apoi 2 minute întoarse.

Scoateţi din tigaie prepeliţele, prăjiţi feliile de şuncă până iau o culoare maronie. Adăugaţi zahărul, sosul Worcestershire şi un pic de unt. Adăugaţi apă dacă e necesar, amestecând pentru a obţine o glazură. Puneţi înapoi prepeliţele în tigaie, acoperindu-le cu glazură şi prăjiţi pentru alte 5 minute.

Se serveşte cu piure şi pătrunjel mărunţit presărat.

–––-//–––-

–––-//–––-

Prepeliţă la cuptor cu struguri şi coniac

– 4 prepeliţe

– 6 linguri ulei vegetal

– 6 linguri coniac

– 500 ml supă de pui

– 500 g struguri fără sâmburi, tăiaţi pe jumătate

– Sare, piper

Amestecaţi uleiul cu 2 linguri de coniac, sare şi piper. Frecaţi bine prepeliţele într-o farfurie şi puneţi deoparte 30 minute pentru marinat. Încălziţi cuptorul la 450 grade.

Încălziţi o tigaie (care poate fi folosită şi în cuptor) la foc mediu-mare şi prăjiţi pe toate părţile prepeliţele timp de aproximativ 10 minute, până devin maronii. Scurgeţi uleiul în exces din tigaie şî mutaţi prepeliţele la cuptor pentru a termina coacerea, pentru aproximativ 25 minute.

Scoateţi prepeliţele şi puneţi-le în farfurii, acoperindu-le cu folii de plastic pentru a le păstra calzi. Scurgeţi excesul de grăsime din tigaie şi puneţi-o iar la foc. Adăugaţi restul de coniac şi daţi-i foc cu grijă. Când flacăra coniacului dispare adăugaţi supa de pui şi fierbeţi până se înjumătăţeşte. Daţi flacăra la minim, adăugaţi strugurii şi fierbeţi 3 minute, până aceştia se înmoaie un pic.

Turnaţi peste prepeliţe şi serviţi.

–––-//–––-

–––-//–––-

Prepeliţă umplută la cuptor

– 4 prepeliţe (carcasă)

– 2 căni firimituri pâine

– 1 ou

– 1 lingură ceapă tocată

– 2 linguri alune pecan sau nuci mărunţite

– 2 linguri măsline feliate

– 2 linguri ţelină mărunţită

– 1 lingură unt topit

– 1 cub aromă pui

– 1 vârf linguriţă sare şi la fel piper

– 1 linguriţă unt pentru ungere

Se amestecă toate ingredientele exceptând prepeliţele şi ultima linguriţă de unt. Dacă este nevoie se adaugă un pic de apă. Fiecare prepeliţă se umple cu 1/4 din cantitatea rezultată. Se centrează fiecare prepeliţă pe o bucată de folie aluminiu, se unge cu un pic de unt pe piept şi se sigilează bine foliile. Se bagă la cuptor 350 grade 1 oră, sau după preferinţe până se frăgezeşte.

–––-//–––-

–––-//–––-

Limonadă ouă de prepeliţă

– 12 ouă de prepeliţă

– 2-3 lămâi mari stoarse ( la alegere + coaja răzuită fin)

– 175 grame unt

– 175 grame zahăr

– borcan curat 450 grame

Tăiaţi untul în bucăţele mici şi daţi-l prin zahăr. Amestecaţi cu lămâile stoarse şi cu coaja şi puneţi-l la cuptorul cu microunde. Încălziţi şi amestecaţi din când în când până când untul şi zahărul se topesc, dar lichidul nu este prea fierbinte. Adăugaţi ouăle şi amestecaţi bine. Puneţi 2 minute la cuptor, apoi scoateţi şi amestecaţi iarăşi bine, după care mai puneţi 1 minut la cuptor. Se toarnă în borcan preîncălzit. Aşteptaţi să se răcească complet înainte de a închide ermetic borcanul. Se păstrează la frigider până la 2 săptămâni.

–––-//–––-

–––-//–––-

Reţetă scoţiană

– 18 ouă de prepeliţă

– 2 ouă de găină bătute

– 450 grame carne de porc tocată

– 100 grame firimituri de pâine

– făină

Se fierb cele 18 ouă de prepeliţă timp de 3 minute apoi se scufundă în apă rece şi se decojesc. Se împarte carnea de porc în 18 părţi egale după care se încapsulează fiecare ou de prepeliţă în carne. Se rulează în mâini pentru uniformizare, precum chiftelele. Se dau prin făină, apoi prin ouăle de găină bătute, apoi prin firimiturile de pâine. Se prăjesc 4-5 minute.

–––-//–––-

–––-//–––-

Drob cu carne de porc şi ouă de prepeliţă

– 500 grame  carne porc tocată

– 300 grame pipote

– 300 grame ficăţei pasăre

– 24-32 ouă de prepeliţă

– 2 legături pătrunjel

– 2 legături mărar

– 2 legături ceapă verde

– sare, piper

Ficăţeii şi pipotele se pun la fiert 15 minute în apă cu sare iar apoi se dau prin maşina de tocat. Separat se fierb ouăle de prepeliţă, în funcţie de câte doriţi să puneţi în interiorul drobului. Într-un vas se amestecă carnea, pipotele, ficăţeii şi 16 ouă de prepeliţă crude. Se toacă mărunt şi se adaugă mărarul şi pătrunjelul, ceapa peste compoziţie.

Într-o tavă de chec (eventual tapetată cu hârtie de copt) se pune un sfert din compoziţie iar apoi se pun ouăle fierte, câte 2 sau 3 pe rând, pe lungimea tăvii. Se adaugă deasupra şi restul compoziţiei și se bagă la cuptor pentru 1 oră la foc mediu.

–––-//–––-

–––-//–––-

Ouă de prepeliţă în sfeclă

– 24 ouă de prepeliţă fierte şi decojite

– 400 g sfeclă roşie fiartă şi răzuită (păstraţi sucul)

– 3 căţei de usturoi mărunţiţi

– 2 linguriţe chimen

– 1 linguriţă sare

– 2 lămâi stoarse

– mărar tăiat fin

Amestecaţi toate ingredientele într-un recipient ce se poate închide. Imersaţi toate ouăle de prepeliţă astfel încât să fie acoperite complet, închideţi recipientul şi băgaţi-l la frigider pentru minim 12 până la 24 de ore. Se scot ouăle, se şterg şi se servesc.

–––-//–––-

–––-//–––-

Specialitate indoneziană

– 24 ouă de prepeliţă fierte şi decojite

– 100 g creveţi

– 4 cepe roşii tocate mărunt

– 1 frunză dafin

– 2 linguri bulion

– 300 ml lapte de cocos

– 2 căţei de usturoi

– sare, piper

Creveţii fără cap, coadă şi piele se pun deoparte. Se căleşte ceapa în ulei încins până devine închisă la culoare împreună cu usturoiul, sarea şi piperul. Se adaugă bulionul, dafinul, se amestecă. Introduceţi creveţii şi ouăle de prepeliţă, adăugaţi laptele de cocos amestecând frecvent până ce se îngroaşă laptele. Se scot ouăle şi se servesc.

–––-//–––-

–––-//–––-

 Sandwich super rapid

– câteva ouă de prepeliţă

– 1 cârnat cabanos

– câteva felii de pâine

– ulei comun sau de măsline

Se prăjesc feliile de pâine în ulei. Se freacă nişte căţei de usturoi de pâinea încă fierbinte. Se prăjeşte cabanosul şi se taie în multe bucăţele. Se sparg ouăle de prepeliţă şi se adaugă peste bucăţelele de cabanos din tigaie. Se prăjesc până când marginile ouălor încep să devină maron. Se iau cu spatula şi se pun pe feliile de pâine.

–––-//–––-