Putem păstra ouăle la temperatura camerei?

quaileggs-bowlÎntrebarea din titlu a cauzat reacţii foarte mirate în interiorul familiei, cunoştinţelor, rudelor mele. Absolut toata lumea, toţi fără excepţie mi-au spus ceva de genul “eşti nebun, ouăle se ţin doar la frigider, altfel se strică!”

Deci pe bune, dacă aş fi întrebat “Este Michael Jackson viu?”, sau – şi mai bine!- “Nu cumva Hitler este ascuns în Argentina?” aveam şanse mult mai mari să am parte de o dezbatere reală. Poate că da, poate că nu.. Dar în ceea ce priveşte ouăle lucrurile sunt categorice, doar un nebun nu le ţine la frigider. Punct.

Înainte de a încerca să le explic cum e cu internetul, sursă de informaţii şi mai ales studii – pentru aproape orice, inclusiv dacă e mai eficient să baţi cuiele cu un ciocan sau cu un patent, dar asta e altă discuţie -, am incercat să o iau pe calea bunului simţ şi a logicii. Ma refer cu cei care trăind la ţară şi-au mai scos singuri pui la incubator. De găină, raţă, găscă, nu contează naţia. Astfel, una din cele mai încetăţenite cunoştinţe în domeniu, pesemne vechi de când lumea, e că dacă un ou îl speli NU vei mai scoate din el pui. Mulţi nu ştiau de ce, dar le-am explicat că prin spălare se îndepărtează bariera naturală de protecţie împotriva bacteriilor depusă la ouăre de mama-pasăre. O bariera extrem de puternică şi mai ales eficientă, blocând intrarea bacteriilor prin porii din ou dar lăsând oxigenul.

Bun, dar în acelaşi timp o altă cerinţă este ca atunci când strângi ouăle pentru incubat să NU le păstrezi la frigider, ci la temperatura camerei. Ştiu greşit şi lucrul acesta dar concepţia lor mă ajuta în demonstraţia următoare:

“Bun, deci aţi tinut la temperatura camerei timp 2-3 săptămâni sau mai mult nişte ouă până aţi strâns numărul necesar să le băgaţi la incubator sau la cloşcă. Spuneţi ca în acel moment erau deja stricate si nu ar mai fi fost bune de mâncat deşi peste încă o lună din oul ăla ar ieşi ceva extrem extrem de fragil, numit viaţă?”

Vă spun sincer că uimirea nu ţinea decât câteva secunde.. după vreo 3 scărpinări reveneau la “du-te dom`le de aici, ouăle se ţin la frigider dacă nu vrei să se strice“.

Ok, şi acum enunţurile care trebuiesc reţinute sunt următoarele:

– multă lume sesizează diferenţa de gust/prospeţime a oului refrigerat vs cel nerefrigerat. Că de aici a plecat toată discuţia, de la mulţi master chefi si cofetari care preferă oul ţinut la temperatura camerei prezervând gustul, savoarea, fineţea spumei, etc.

un ou obţinut din sursă cât mai naturală, neindustrial (adică cu risc mic de bacterii/boli în efectivul de păsări) şi care nu a fost spălat pentru a luci în cofrag îndepărtându-i bariera naturală, fără a fi ciobit sau crăpat, nu trebuie neapărat ţinut la frigider ci poate fi păstrat la temperatura camerei, cel puţin când vorbim de o temperatură de până în 25-27 de grade. Totuşi, dacă e mai cald în cameră, da, trebuie la rece, de genul pe cod roşu de caniculă în august. La rece, dar în cel mai cald loc din frigider departe de sursa de frig (congelatorul de obicei), fiindcă ceea ce trebuie evitat este condensul pe un ou care şi-a pierdut protecţia lui naturală prin spălare (care condens de altfel favorizează la maxim înmulţirea bacteriilor, ca şi pe un burete de vase de exemplu).

– deşi legal vorbind recomandările cu valabilitatea sunt de 30 de zile de la ouat, aceea este să zicem minimă. Oul care îndeplineşte condiţiile de mai sus este perfect bun pentru mâncat mult mai mult timp. Cât de mult? Chiar şi 2 luni! Mi-am prăjit personal ouă de prepeliţă ţinute la temperatura camerei 40, 45 şi chiar 60 de zile. La gust nu era absolut nimic în neregulă cu ele, nu le puteam diferenţia de celelalte, deşi sunt convins că nu avea cum să aibă chiar aceleaşi proprietăţi ca un ou de o zi. Dar la gust nu se simţea!

Dacă doriţi, în 30 de minute puteţi găsi foarte multe articole pe internet legat de aceste lucruri. Eu am găsit vreo 8-10, care de altfel au fost şi baza schimbării mele în mentalitate acum vreo 2 ani pe această temă. Vă las doar un singur link, către acest articol. Evident, toate sunt în engleză, căci în România probabil acesta va fi primul şi singurul articol care va afirma “monstruozitatea” cum că ouăle pot fi păstrate şi la temperatura camerei 🙂

Pe scurt, oamenii din articol (britanici) au vrut să aibă şi un studiu al lor făcut pentru a putea spune că ştiu despre ce vorbesc, aşa că au angajat un laborator de testare aprobat de guvernul britanic numit FoodTest Laboratories şi i-au pus să analizeze 2 loturi de ouă: unul ţinut la frigider la 6 grade, altul ţinut la temperatura camerei de 25 de grade, timp de vreo 2 săptămâni. Concluzia finală, pentru cine nu vrea să piardă timpul, este urmatoarea:

“There is no advantage in keeping the eggs refrigerated as opposed to storing them at ambient room temperature.”

Cum ar veni între cele 2 loturi nu există nici cea mai mică diferenţă, au plecat cu condiţii iniţiale identice şi la final au avut aceleaşi zero bacterii în ele.

Repetăm, căci este foarte important. Aceste lucruri sunt valabile doar pentru ouă obţinute neindustrial, de la ţară sau de la mici ferme care nu spală ouăle. Cu cât sunt mai multe păsări într-un spaţiu restrâns, gen 50.000 de găini outoare industrial într-o hală versus 10 găini din coteţul unui ţăran, cu atât cresc exponeţial şi riscurile de îmbolnăvire-contaminare între ele şi ouăle lor.  Iar un ou deja contaminat cu bacterii încă din cofrag (nu mai vorbim de bacteriile care se află în orice bucătarie şi pe orice mână) trebuie ţinut la rece pentru a încetini înmulţirea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *