Despre Prepeliţu`

prepelitupagSalut! În buletin mă cheamă Animalia Chordata Aves Galliformes Phasianidae Perdicinae Coturnix C. japonica, sau cum mi se mai spune pe scurt de către unii, Coturnix japonica. Pentru prieteni Prepeliţu`. Iar pentru cei mai oficiali fiind Stan Tiberiu S. PFA (CUI 32920458) organizat sub formă de exploataţie comercială de tip A, înregistrat sanitar-veterinar şi autorizat pentru vânzarea de ouă de prepeliţă.

Se vede bine în poză că mi-s frumos, cam ca orice prepeliţoi japonez de altfel, da` nu despre asta e vorba. Cât îi ziua de lungă patrulez printre fetele mele.. păi da, am harem, nu glumă, deci treaba mea e să nu le lipsească nimic! Aflate la 25 de km de Bucureşti, sunt suficient de departe de zgomotul infernal de trafic, tramvaie, maşini, claxoane, alarme, sirene şi alte zgomote puternice care pentru ele ar fi foarte stresante, fiind nişte fete foarte sperioase din fire.

Cum îţi întreţii nevestele aşa le ai, orice nutriţionist îţi va spune asta! Fetele lui Prepeliţu` sunt de revistă: suple, agile, fără pic de celulită, particip oricând la ce concurs de miss vreţi. Păi dacă sunt hrănite cum trebuie, echilibrat. Fără aditivi şi hormoni pentru accelerarea producţiei. Nu-mi otrăvesc eu fetele crescute de mine de când erau uite atâtica! Mâncarea lor e constituită exclusiv din grâu, porumb, şrot de floarea soarelui, şrot de soia, plus cateva vitamine şi minerale esenţiale (1,5 % din furaj). Ah, da, şi calciu, 5 %. Păi le trebuie calciu ca să facă acele mici minuni delicioase şi sănătoase, ouăle de prepeliță. Că vorba aia, curentul, mâncarea de zi cu zi, vizitele la salon, toate astea costă, trebuie să contribuie şi ele la buget, nu?

Acestă furajare este cea mai sănătoasă şi apropriată de “natural” posibil (cel puţin când vorbim de o activitate economică), în sensul ca nu sunt folosite făinuri de peşte sau resturi animale proteice şi alţi aditivi pentru ouat ultra-intensiv care sunt interzise, dar pot fi cumparate lejer. E adevărat că pe timpuri bunica putea să-şi crească cele 5 găini din curte doar cu grâu şi nimic altceva, dar şi valoarea energetică a furajului respectiv era extrem de mică, iar prin corolar şi ouatul era destul de rar. Hrană proastă egal performanţe proaste dar si calitate slabă a produsului rezultat! E ca şi cum ai hrăni un om doar cu pâine goală şi fără vreo altă sursă de vitamine şi minerale şi te-ai aştepta cumva să îţi alerge un maraton zilnic (da, ouatul e un efort mare!).. probabil nu moare, dar nici prea performant, voios şi sănătos nu are cum să fie. aşa şi cu oul!

Şi că tot am ajuns la ouă.. nu că vreau să vorbesc de rău „concurenţa”, că e un cocoş peste drum care se cucurigeşte la mine că ale lui cică-s mai mari (ouăle zic, făcute de găinile lui).. da` în acest caz vorba cu esenţele şi sticluţele e chiar foarte adevărată. Dacă nu mă credeţi citiţi aici mai multe despre ce beneficii au ouăle de prepeliţă comparativ cu cele de găină, nu că spun eu aşa, într-o doară.

Comentariile sunt închise.