Cura cu oua de prepelita

curathumbOuăle de prepeliţă sunt renumite pentru efectele lor terapeutice. Iniţial asiaticii cu bogata lor medicină tradiţională au realizat nişte corelaţii clare între consumul de ouă de prepeliţă şi ameliorarea sensibilă a unor afecţiuni, cel mai adesea din cele cauzate de o dietă deficitară în vitamine şi minerale. Curele de tratament cu ouă de prepeliţă sunt tradiţional (şi precum vom vedea discutabil) de două tipuri, anume de 120 şi 240 de ouă.

Dat fiind că ouăle sunt considerate extra-proaspete 1 săptămână şi proaspete până la 3 săptămâni, iar un adult este recomandat să consume câte 5 ouă pe zi (copiii maxim 2-3-4 ouă în funcţie de vârstă şi greutate) rezultă că o cură de 240 ouă durează aproximativ 50 de zile, motiv pentru care nu se poate cumpăra întregul lot de ouă necesar deodată. Căci spre finalul curei ultimele ouă ar fi mult prea vechi. În schimb pentru o cură de 120 de ouă care durează aproximativ 3 săptămâni este în regulă să fie cumpărate toate deodată, ouăle fiind în categoria proaspete chiar şi la finalul ei.

Pentru a beneficia de toate proprietăţile nutritive şi curative ouăle de prepeliţă se recomandă să fie consumate crude. Eventual dacă nu puteţi complet crude se poate “trişa” făcând o limonadă, găsiţi de exemplu aici reţeta.

Trebuie reţinut acest aspect: prin prăjire sau fierbere o parte din vitamine sunt afectate – în funcţie şi de stilul de gătit -, lanţurile de molecule fiind distruse de temperaturile ridicate din timpul gătirii. În schimb mineralele precum fierul, calciul, etc nu au deloc de suferit prin gătire. Iar cum cura are un caracter foarte scurt şi intensiv se recomandă consumul ouălor sub formă crudă, pentru a “stoarce” maximul posibil din ele.

Mai jos aveţi un tabel cu diferite cure recomandate.

---- Cure cu ouă de prepeliţă ----
# Afecţiune Nr. ouă
1 Stimularea creşterii/ Îmbunătăţirea metabolismului 120
2 Reactivarea nervilor şi sistemului nervos central 120
3 Stimularea memoriei şi protecţia nervilor 120
4 Combaterea proceselor degenerative şi reînnoirea corpului 240
5 Creşterea potenţei sexuale 120
6 Intărirea organelor slăbite de muncă fizică sau stress 240
7 Fortifierea generală a organismului 240
8 Astmă 240
9 Erupţii ale pielii 120
10 Eczeme conjunctivită 120
11 Rinite alergice 240
12 Ulcer gastric 240
13 Digestie proastă 120
14 Secreţie în exces de suc gastric 120
15 Boli ale ficatului 240
16 Boli renale 240
17 Imbunătăţirea funcţionării inimii (scleroză) 240
18 Anemie 240
19 Hipertensiune arterială 240
20 Gută 240
21 Diabet 240
22 Obezitate (cauză metabolică) 240

Mai departe dorim să oferim câteva clarificări, care nu au pretenţia de a fi opinie medicală, dar sunt susţinute de experienţa de viaţă a consumatorilor:

– există pentru foarte mulţi temererea “ce se întâmplă dacă întrerup 2 zile cura?“. Răspunsul este “absolut nimic rău“! Fiindcă aici nu vorbim de un tratament cu antibiotice care într-adevăr trebuie urmat cu stricteţe la intervale prestabilite. Deci chiar nu este vreo problemă dacă din varii motive nu luaţi ouşoarele câteva zile!

– iaraşi, mulţi clienţi stau cu teama “azi i-am dat şi eu şi soţul copilului ouă fără să ştim unul de altul, oare e grav“? În niciun caz, ouăle de prepeliţă nu sunt un antibiotic sau mai ştiu eu. Se recomandă o  limită a numărului de ouă pe zi (mai ales la cură) datorită faptului că fiind atât de concentrate in elemente nutritive corpul uman nu poate asimila şi fixa peste un anumit număr de ouă. Orice exces e de evitat, dar dacă se întâmplă nu e vreo problemă.

– legat de câte cure pe an se pot face.. din experienţă am clienţi care vor 3 cure a cate 50 de zile anuale.. alţii 4..alţii 2.  Am o clientă care la fiecare 2-3 luni îmi bate la uşă să îi dau şi ei 2 caserole pentru cură. Fiindcă are o alimentaţie extrem de proastă, nu mănâncă aproape deloc fructe şi legume, fumează, bea, cade la pat cu o anemie foarte severă, face cură de vreo săptămână cu ouă de prepeliţă şi îşi revine complet; dar fiindcă nu umblă la rădăcina problemei, alimentaţia de bază, peste vreo 3 luni îmi bate iar la uşă 🙂

Nu pare să existe o regulă că se pot face “maxim atâtea cure” şi nici măcar că ar trebui să aibă neapărat-neapărat atâtea zile şi atâtea ouă pe zi.  Gândiţi-vă că o cură înseamnă ceva de genul sub 2 kg de ouă în total, adică de produs! Din acest motiv unii clienţi au şi aşteptări şi pretenţii exagerate de la aceste ouşoare, care or fi ele sănătoase şi concentrate, adevărat, dar totuşi.. Cam ce aşteptări putem să avem de la doar 2 kg de lapte? Sau de broccoli? Sau de miere? Sau carne, sau etc?

Sunt situaţii evidente în care aceste cure chiar îi ajută pe clienţi (altfel nu ar continua an de an), cel mai adesea în afecţiuni digestive, anemie, proaspete mămici care sunt vlăguite, lipsă de anumite vitamine şi minerale (cel mai adesea fier şi calciu), colesterol mărit, etc. În astfel de cazuri am văzut personal diferenţe şi cum au fost ajutaţi de aceste cure, şi pot spune la rândul meu mai departe cui mă întreabă.

În rest, se mai şi exagerează (uneori voit de către cei interesaţi şi care vor să vândă acest produs). Eu unul de multe ori încerc să le ajustez aşteptările unor clienţi care mă sună că vor să comande ouă pentru o cură, mai ales în cazuri de afecţiuni la care nu am avut personal feedback de la clienţi. Este evident că organismul primeşte, asimilează şi este influenţat mult mai mult de-a lungul vieţii de dieta constantă, cea zilnică, decât dintr-o cură de câteva săptămâni făcută o dată la câţiva ani, constând în 2 kg dintr-un produs. Acesta este motivul pentru care aproximativ 70-80 % din vânzări le facem către clienţi fideli, stabili, care au introdus in dieta obişnuită ouăle de prepeliţă pentru întreaga familie, nu fac doar cure scurte. Atunci da, în ani şi ani de zile efectul nutritiv se simte şi se acumulează mult mai clar decât în 2 săptămâni. Nu are nimeni curaj să nege că aportul mărit de vitamine şi minerale al unui aliment complet e foarte benefic organismului, dar de la asta până la a vindeca chiar şi cancerul, e o cale foarte lungă, presărată cu rele intenţii…

De aceea, mai ales când vine vorba de alimentaţie, personal pledez pentru mai puţin (de obcei fiind mai scump) dar mai bun şi de calitate. Este unul dintre domeniile în care diferenţa de calitate are un efect puternic, ba chiar dramatic, asupra noastră, a tuturor.. dacă e să ne gândim la nişte blugi sau un tricou de proastă calitate care se rupe la prima spălare.. chiar nu e deloc dramă, prin comparaţie cu efectul unei aliementaţii proaste! Din păcate, la noi tot timpul ţăranul care vinde în piaţă roşii cu 2 lei mai scumpe fiindcă nu vrea să le umfle cu chimicale dă faliment, iar cel care adoptă “metodele” complet nesănătoase prosperă şi vinde tone.

În concluzie, am clienţi care fac cure de 384 de ouă dar şi puştoaica anemică cu cea de 48 de ouă. Valori pe care nici măcar nu le regăsiţi în tabelul de mai sus, care are doar două variante de 120/240 ouă. Ţine de organismul fiecăruia şi nevoile lui specifice. Mai mult, am clienţi de 75-80 de ani care în fiecare dimineaţă iau pe stomacul gol 1-2 ouşoare, asta din anii `70.. care cum ar veni “fac cură” de vreo 40 de ani, aşa..

Comentariile sunt închise.