Ouăle de prepeliţă sunt renumite pentru efectele lor terapeutice prin multe ţări ale lumii. Iniţial asiaticii cu bogata lor medicină tradiţională au realizat nişte corelaţii clare între consumul de ouă de prepeliţă şi ameliorarea sensibilă a unor afecţiuni, cel mai adesea din cele cauzate de o dietă deficitară în vitamine şi minerale. Curele de tratament cu ouă de prepeliţă sunt tradiţional (şi precum vom vedea discutabil) de două tipuri, anume de 120 şi 240 de ouă.

Dar înainte de toate vă rugăm respectuos să nu ne mai contactaţi telefonic pentru fel şi fel de consultaţii medicale personalizatebună ziua, ştiţi, am bolile cutare şi cutare, oare e bine să fac o cură, oare îmi garantaţi că mă vindec, oare nu cumva fac mai rău?

Nu suntem medici de profesie şi nu ne asumăm aşa ceva, mai ales că oamenii sunt diferiţi şi reacţionează diferit. De altfel micro-ferma noastră este axată pe vânzarea de ouă de prepeliţă introduse de clienţii noştri în dieta lor zilnică pe care le gătesc, cu peste 95 % din vânzări efectuate către astfel de clienţi şi extrem de rar către unii de cură intensivă de ouă crude. Iar în afară de informaţiile publice de mai jos strânse în ani de zile de activitate, nici nu am putea să vă oferim altele „personalizate” la telefon. Iar ajungând acum la sute de apeluri datorită poziţionării site-ului nostru foarte sus în căutările pe google chiar nu ne mai putem permite să stăm zeci de ore anual la telefon oferind consultaţii medicale gratuite oamenilor bolnavi de prin toată ţara. Că nu munceşte nimeni în locul nostru în timpul ăla, să facă furaje, să strângă gunoiul, etc, fără supărare 🙂

Revenind la cure, dat fiind că ouăle sunt considerate extra-proaspete 1 săptămână şi proaspete până la 3 săptămâni, iar un adult este recomandat să consume câte 5-7 ouă pe zi (copiii maxim 2-3-4 ouă în funcţie de vârstă şi greutate) rezultă că o cură de 240 ouă durează aproximativ 50 de zile, motiv pentru care nu se poate cumpăra întregul lot de ouă necesar deodată. Căci spre finalul curei ultimele ouă ar fi prea vechi. În schimb pentru o cură de 120 de ouă care durează aproximativ 3 săptămâni este în regulă să fie cumpărate toate deodată, ouăle fiind în categoria proaspete chiar şi la finalul ei.

Pentru a beneficia de toate proprietăţile nutritive şi curative ouăle de prepeliţă se recomandă să fie consumate crude. Eventual dacă nu puteţi complet crude se poate „trişa” făcând o limonadă, găsiţi de exemplu aici reţeta. Dar atenţie! În cazul în care aveţi probleme cu ficatul este interzis consumul de ouă crude şi in general alimente mai grase, deci curele nu sunt pentru dumneavoastră. Ficatul este absolut vital pentru procesare şi asimilare iar dacă el nu funcţionează cum trebuie, mai rău faceţi. Eu de altfel recomand tuturor clienţilor oul de prepeliţă în alimentaţia zilnică, gătite, nu cure intensive de ouă crude, dar pentru cei cu probleme de ficat această recomandare devine interdicţie.

Mai jos aveţi un tabel cu diferite cure.

#AfecţiuneNr. ouă
1Stimularea creşterii/ Îmbunătăţirea metabolismului120
2Reactivarea nervilor şi sistemului nervos central120
3Stimularea memoriei şi protecţia nervilor120
4Combaterea proceselor degenerative şi reînnoirea corpului240
5Creşterea potenţei sexuale120
6Intărirea organelor slăbite de muncă fizică sau stress240
7Fortifierea generală a organismului240
8Astmă240
9Erupţii ale pielii120
10Eczeme, conjunctivită120
11Rinite alergice240
12Ulcer gastric240
13Digestie proastă120
14Secreţie în exces de suc gastric120
15Boli renale240
16Imbunătăţirea funcţionării inimii (scleroză)240
17Anemie240
18Hipertensiune arterială240
19Gută240
20Diabet240
21Obezitate (cauză metabolică)240

Mai departe dorim să oferim câteva clarificări, care nu au pretenţia de a fi opinie medicală, dar sunt susţinute de experienţa de viaţă a consumatorilor:

– există pentru foarte mulţi temererea „ce se întâmplă dacă întrerup 2 zile cura?„. Răspunsul este „absolut nimic rău” .Fiindcă aici nu vorbim de vreun tratament cu antibiotice care într-adevăr trebuie urmat cu stricteţe la intervale prestabilite, altfel mai rău faci. Deci chiar nu este vreo problemă dacă din varii motive nu luaţi ouşoarele câteva zile!

– iaraşi, mulţi clienţi stau cu teama „azi i-am dat şi eu şi soţul copilului ouă fără să ştim unul de altul, oare e grav„? Nu. Se recomandă o  limită a numărului de ouă pe zi (mai ales la cură) datorită faptului că fiind atât de concentrate in elemente nutritive corpul uman nu poate asimila şi fixa peste un anumit prag. Deci practic duceţi la wc surplusul de vitamine şi minerale, dar nu şi caloriile. Orice exces e de evitat, dar dacă se întâmplă o dată nu e vreo problemă.

– legat de câte cure pe an se pot face.. din experienţă am clienţi care vor 3 cure a cate 50 de zile anuale.. alţii 4..alţii 2. Am o clientă care la fiecare 2-3 luni îmi bate la uşă să îi dau şi ei 2 caserole pentru cură. Fiindcă are o alimentaţie extrem de proastă, nu mănâncă aproape deloc fructe şi legume, fumează, bea, cade la pat cu o anemie foarte severă, face cură de vreo săptămână cu ouă de prepeliţă şi îşi revine complet; dar fiindcă nu umblă la rădăcina problemei, alimentaţia de bază, peste vreo 3 luni îmi bate iar la uşă 🙂

Nu pare să existe o regulă că se pot face „maxim atâtea cure” şi nici măcar că ar trebui să aibă neapărat-neapărat atâtea zile şi atâtea ouă pe zi.  Gândiţi-vă că o cură de 240 ouă de prepeliţă înseamnă ceva de genul 3.3 kg de ouă în total, adică de produs! Din acest motiv unii clienţi au aşteptări şi pretenţii absolut exagerate de la aceste ouşoare, care or fi ele sănătoase şi concentrate, adevărat, dar totuşi.. Cam ce aşteptări putem să avem de la doar 3 kg de să zicem mere? Sau de lapte? Sau carne, sau orice altceva? Sunt totuşi doar 3 kilograme..

Sunt situaţii evidente în care aceste cure chiar îi ajută pe clienţi (altfel nu ar continua an de an, unii de 2-3 ori/an), cel mai adesea în afecţiuni digestive, anemie, proaspete mămici care sunt vlăguite, lipsă de anumite vitamine şi minerale (cel mai adesea fier şi calciu), etc. În astfel de cazuri am avut personal feedback pozitiv de la clienţi şi cum au fost ajutaţi de aceste cure, şi pot spune la rândul meu mai departe cui mă întreabă. Nu toate organismele reacţionează la fel nici măcar la medicamente generice gen banalul „nurofen”, darămite la un produs 100 % natural. Aşa că ţine de fiecare.

În rest, se mai şi exagerează (uneori voit de către cei interesaţi şi eventual disperaţi că nu au clienţi să-şi vândă ouăle). Eu unul de multe ori încerc să le ajustez aşteptările unor clienţi care mă sună că vor să comande ouă pentru o cură, mai ales în cazuri de afecţiuni la care nu am avut personal feedback de la clienţi. Este evident că organismul primeşte, asimilează şi este influenţat mult mai mult de-a lungul vieţii de dieta constantă, cea zilnică, decât dintr-o cură de câteva săptămâni făcută o dată la câţiva ani, constând în vreo 2-3 kg dintr-un produs. Acesta este motivul pentru care peste 95 % din vânzări le facem către clienţi fideli, stabili, care au introdus în dieta obişnuită ouăle de prepeliţă gătite pentru întreaga familie, nu cure scurte şi intensive. Atunci da, în ani şi ani de zile efectul nutritiv se simte şi se acumulează mult mai clar decât în 3 săptămâni. Nu poate nimeni să nege că aportul mărit de vitamine şi minerale al unui aliment complet şi complex precum oul de prepeliţă e foarte benefic organismului, dar de la asta până la a vindeca chiar şi cancerul e o cale foarte lungă, presărată cu rele intenţii…

De aceea, mai ales când vine vorba de alimentaţie, personal pledez pentru mai puţin (de obicei fiind mai scump) dar mai bun şi de calitate. Este unul dintre domeniile în care diferenţa de calitate are un efect puternic, ba chiar dramatic asupra noastră, a tuturor.. dacă e să ne gândim la nişte blugi sau un tricou de proastă calitate care se rupe la prima spălare, chiar nu e deloc o dramă.. prin comparaţie cu efectul asupra organismului a unei alimentaţii proaste! Din păcate, la noi tot timpul ţăranul care vinde în piaţă roşii cu 2 lei mai scumpe fiindcă nu vrea să le umfle forţat cu chimicale dă faliment căci are producţie naturală mică la cheltuieli mari, iar cel care adoptă metodele complet nesănătoase şi chimice picurate la radăcină vinde tone de roşii pe taraba alăturată fiindcă sunt mai ieftine. Aici e altă discuţie legat de cum vor unii produse şi ieftine dar şi obţinute natural ca în timpurile pre-industrializare „vreau să aibă gust roşia dom`le, crescută doar din gunoi de grajd şi apă, da` să fie şi la fel de ieftină ca alea turceşti„, ceea ce nu se poate. Şi la ou avem o relaţie directă între calitate şi practica producătorului. Legat de furajarea păsării şi calitatea oului rezultat vă recomandăm acest articol extrem de important pentru informarea dumneavoastră, valabil la orice tip de ou nu doar de prepeliţă.

În concluzie, am clienţi care fac cure de 384 de ouă dar şi puştoaica anemică cu cea de 48 de ouă. Valori pe care nici măcar nu le regăsiţi în tabelul de mai sus, care are doar două variante de 120/240 ouă. Ţine de organismul fiecăruia şi nevoile lui specifice. Mai mult, am clienţi de 75-80 de ani care în fiecare dimineaţă iau pe stomacul gol 1-2 ouşoare, asta din anii `70.. care cum ar veni „fac cură” de vreo 40 de ani, aşa..