Orice cunoscător în ale gastronomiei îţi va spune că pe plaiurile româneşti carnea de prepeliţă este una dintre cele mai gustoase şi savuroase cărnuri disponibile dar în acelaşi timp şi accesibile la preţ. Nu e vorba, şi la noi poţi găsi în supermarket pulpă de căprioară sud-americană dacă insişti (avantajele capitalismului!) dar nu mulţi îşi permit preţurile unor astfel de „exotisme”. Foarte bune la gust, chiar deosebite şi diferite, dar cu preţuri inumane.
Carnea de prepeliţă are avantajul de a fi totuşi accesibilă ca preţ. Bine, nu ne raportăm aici la bombele chimice hormonale gen carne de pui de la marii procesatori care la super-ofertă sunt 15 lei/kg 🙂 Practic preţul per kilogram al cărnii de prepeliţă este doar cu un pic mai mare faţă de produse mult mai comune şi cât de cât de calitate gen carne de vită, sau de curcan care sar de 35 lei. La noi găsiţi carne de prepeliţă începând cu aprox. 45 lei/kg de carcasă (adică doar carne). Şi credeţi-ne, e mult mai uşor de crescut şi mai ales de sacrificat un singur curcan care creşte chiar şi de 25 de kg, decât luate una câte una 100 de prepeliţe care însumează în greutate cam tot atât!
Gustul şi textura cărnii de prepeliţă nu suportă termen de comparaţie cu cea de pui, care e ce mai comună şi vândută pe piaţă.. mai ales dacă nu ai de unde să cumperi un pui de la ţară crescut „ca la mama lui” şi dai de vreun producător „neortodox”. Doar naivii nu ştiu de procedeele folosite în industria cărnii şi mai ales a procesării ei, cum dintr-un kilogram de carne brută se fac hocus-pocus 10 kg de cârnaţi plini de toate minunile posibile, ba chiar unii dintre ei etichetaţi cu tupeu la modul că cică ar fi 100 % naturali! Despre carne macră sau pui injectati cu saramură care adaugă cam 20% gramaj de apă chioară de rămăi cu buza lungă când îl pui pe grătar şi vezi cum se „evaporă”.. nu stăm să vorbim acum, puteţi căuta mai multe pe google 🙂
Pe de altă parte circulă şi unele legende, cum că această carne de prepeliţă ar fi nu doar foarte gustoasă ci mai ales şi sănătoasă, plină de vitamine şi minerale. Păi, să vedem concret care sunt valorile nutritive conform Departamentului de Stat American pentru Agricultură pentru 100 grame de carne prepeliţă versus 100 grame carne de pui de găină din rasa Cornish (una dintre „campioanele” lor, nu orice găină d-asta comună):
[table “” not found /]*sursa usda.gov: tabel carne prepeliţă, tabel carne găină
Mai e ceva de adăugat? Adunaţi procentajele la vitamine și minerale şi o să vedeţi că la aceeaşi gramaj oarecare carnea de prepeliţă oferă organismului + 2515 % vitamine şi minerale comparativ cu cea de găină!! Unele legende urbane sunt doar atât, legende urbane.. dar altele sunt realităţi. Având datele din tabel în faţă e clar că într-adevăr carnea de prepeliţă nu este doar foarte gustoasă ci şi sănătoasă fiindcă oferă organismului multe beneficii constând în vitamine şi minerale. Dar în schimb când aud legende cum că e bună carnea de prepeliţă ca să vindeci cancerul, să slăbeşti în timp record, ba chiar să scapi de impotenţă.. ei bine, acelea cu siguranţă nu sunt decât nişte aberaţii (g)astronomice şi nimic mai mult.
Atenţie! Ca şi în cazul paginii despre beneficiile oului de prepeliţă, trebuie spus că toate afirmaţiile, valorile nutritive şi enunţurile din această pagină se referă strict la prepeliţe crescute „aşa cum trebuie”. O pasăre „umflată” cu hormoni de creştere accelerată şi trecând rapid în doar 4 săptămâni prin câteva cicluri de antibiotic aerosolizat şi eventual hrănită „eficientizat” încât să crească rapid şi ieftin, nu are aceleaşi calităţi ca una crescută cât mai apropriat de natural şi mult mai lent. Ca şi omul, şi ea, pasărea, este ceea ce mănâncă!