Putem păstra ouăle la temperatura camerei?

quaileggs-bowlÎntrebarea din titlu a cauzat reacţii foarte mirate în interiorul familiei, cunoştinţelor, rudelor mele. Absolut toata lumea, toţi fără excepţie mi-au spus ceva de genul “eşti nebun, ouăle se ţin doar la frigider, altfel se strică!”

Deci pe bune, dacă aş fi întrebat “Este Michael Jackson viu?”, sau – şi mai bine!- “Nu cumva Hitler este ascuns în Argentina?” aveam şanse mult mai mari să am parte de o dezbatere reală. Poate că da, poate că nu.. Dar în ceea ce priveşte ouăle lucrurile sunt categorice, doar un nebun nu le ţine la frigider. Punct.

Înainte de a încerca să le explic cum e cu internetul, sursă de informaţii şi mai ales studii – pentru aproape orice, inclusiv dacă e mai eficient să baţi cuiele cu un ciocan sau cu un patent, dar asta e altă discuţie -, am incercat să o iau pe calea bunului simţ şi a logicii. Ma refer cu cei care trăind la ţară şi-au mai scos singuri pui. De găină, raţă, găscă, nu contează naţia. Astfel, una din cele mai încetăţenite cunoştinţe în domeniu, pesemne vechi de când lumea, e că dacă un ou îl speli, NU vei mai scoate din el pui. Mulţi nu ştiau de ce, dar le-am explicat că prin spălare se îndepărtează bariera naturală de protecţie împotriva bacteriilor depusă la ouăre de mama-pasăre. O bariera extrem de puternică şi mai ales eficientă. Iar prin acea spălare se dă posibilitatea bacteriilor să ajungă la embrionul în dezvoltare, prin porii din ou. În concluzie, pentru a ieşi un pui dintr-un ou, acesta trebuie să fie în stare perfectă.

Bun, dar în acelaşi timp o altă cerinţă este ca atunci când strângi ouăle pentru incubat să NU le păstrezi la frigider, ci la temperatura camerei. Ştiu greşit şi lucrul acesta, eu am scos sute şi mii de pui de prepeliţă din ouă ţinute la frigider (în luni de vară, cănd erau 30 grade in casă şi da, atunci e necesar frigiderul dacă le strângi pentru incubat căci la această temperatură are loc diviziune celulară, chiar dacă încetinită), dar concepţia lor mă ajuta în demonstraţia următoare:

“Bun, deci aţi tinut la temperatura camerei 2-3 săptămâni sau mai mult nişte ouă până aţi strâns numărul necesar să le băgaţi la incubator sau la cloşcă. Din ouăle alea ţinute la temperatura camerei v-au ieşit pui  dar cumva credeţi că oul ăla nu mai ar fi bun de mâncat? Deşi a fost suficient de bun încât să se nască o viaţă extrem de sensibilă din el?

Vă spun sincer că uimirea nu ţinea decât câteva secunde.. după vreo 3 scărpinări reveneau la “du-te dom`le de aici, ouăle se ţin la frigider dacă nu vrei să se strice“.

Ok, şi acum enunţurile care trebuiesc reţinute sunt următoarele:

un ou obţinut din sursă naturală, adică care nu a fost spălat  pentru a luci în cofrag, fără a fi ciobit sau crăpat, nu trebuie neapărat ţinut la frigider ci poate fi păstrat la temperatura camerei, cel puţin când vorbim de o temperatură de până în 20-25 de grade. Dacă e mai cald în cameră, da, trebuie la rece. La rece, dar în cel mai cald loc din frigider.

– deşi legal vorbind recomandările cu valabilitatea sunt de 30 de zile de la ouat, aceea este minima. Oul care îndeplineşte condiţiile de mai sus este perfect bun pentru mâncat mult mai mult timp. Cât de mult? Chiar şi 2-3 luni! Mi-am prăjit personal ouă de prepeliţă tinute la temperatura camerei 40, 45 şi 60 de zile. La gust nu era absolut nimic în neregulă cu ele, nu le puteam diferenţia de celelalte.

Dacă doriţi, în 30 de minute puteţi găsi foarte multe articole pe internet legat de aceste lucruri. Eu am găsit vreo 8-10, care de altfel au fost şi baza schimbării mele în mentalitate acum vreo 2 ani pe această temă. Vă las doar un singur link, către acest articol. Evident, toate sunt în engleză, căci în România probabil acesta va fi primul articol care va afirma “monstruozitatea” cum că ouăle pot fi păstrate şi la temperatura camerei 🙂

Pe scurt, oamenii din articol (britanici) au vrut să aibă şi un studiu al lor făcut pentru a putea spune că ştiu despre ce vorbesc, aşa că au angajat un laborator de testare aprobat de guvernul britanic numit FoodTest Laboratories şi i-au pus să analizeze 2 loturi de ouă: unul ţinut la frigider la 6 grade, altul ţinut la temperatura camerei de 25 de grade, timp de vreo 2 săptămâni. Concluzia finală, pentru cine nu vrea să piardă timpul, este urmatoarea:

“There is no advantage in keeping the eggs refrigerated as opposed to storing them at ambient room temperature.”

Cum ar veni între cele 2 loturi nu există nici cea mai mică diferenţă, au plecat cu condiţii iniţiale identice şi la final au avut aceleaşi calităţi.

Repetăm, căci este foarte important. Aceste lucruri sunt valabile doar pentru ouă obţinute neindustrial, de la ţară sau de la ferme care nu spală ouăle.  Dacă ouăle respective au fost spălate până au început să lucească de parcă au fost ceruite cu lac, trebuie într-adevăr ţinute la frigider obligatoriu căci sunt complet neprotejate de bacterii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *