Beneficii oua de prepelita

ouprepthumbCu ce se pot lăuda găinile, raţele, gâştele, etc, este că oul lor e mai mare, având undeva la 40-50 de grame cele medii şi 60 de grame cele mari, comparativ cu cel de prepeliță care are în general 10-13 grame. Deci putem spune că 4-5 ouă de prepeliţă echivalează ca şi greutate cu un ou de găină. Dar acesta este de altfel unul dintre extrem de puţinele criterii unde câştigă “concurenţa”.

Ca s-o luăm cu începutul, comparativ cu oul de găină, gram per gram, cel de prepeliţă are de două ori mai multă Vitamina A, de aproape două ori mai mult B2, de peste trei ori mai multă vitamină B1, peste dublu B3, de două ori mai mult fier, dar bineînţeles că este bogat şi în calciu, fosfor, şi tot restul complexului de vitamine B (12-9-6), A, D3 şi E. Aceste valori sunt mai mici decât aberaţiile de pe majoritatea site-urilor din România care nu au făcut un minim de research şi au luat cu copy-paste unii de la alţii afirmaţii greşite de genul “un ou de prepeliţă are de 5 ori mai mult fier decât unul de găină“. E adevărat că per ansamblu oul de prepeliţă este foarte bogat în elemente nutritive, dar nici chiar aşa, mai taie din ele Dorele dă-o încolo. Legat de fier de exemplu, deşi este de 4-5 ori mai mic, 1 ou de prepeliţă are fier cât  jumătate de unul de găină.. mult, adevărat. dar totuşi nu cât 5 după cum aberează unii.

Acesta este de fapt un avantaj major al oului de prepeliţă, concentraţia mare: în loc să consumaţi 60 de grame de ou de găină, obţineţi în general acelaşi beneficiu mineral dar mai ales de vitamine ( fier de exemplu, dar este valabil pentru majoritatea elementelor nutrititive) consumând doar 25 de grame de ouă de prepeliţă. De aceea este întâlnit foarte des şi în dieta copiilor, care sunt în general mofturoşi şi nu vor să mănânce prea mult. Exceptând ciocolata, bineînţeles. Dar în final această concentrare naturală de elemente nutritive este un lucru bun pentru siluetă, pentru sănătate, pe termen lung pentru colesterol, etc. Mai jos aveţi o selecţie a valorilor nutritive comparative între oul de găină şi cel de prepeliţă, din cea mai sigură, profesionistă şi imparţială sursă la care mă pot gândi, anume Departamentul de Stat pentru Agricultură din SUA.

---- Valori nutriţionale pentru 100 g de produs, ou întreg, crud ----
Item Prepeliţă Găină Diferenţă
Energie 158 kcal 148 kcal+6 %
Proteine13.05 g 12.56 g
Lipide11.05 g9.51 g +16 %
Acizi graşi monosaturati4.324 g3.6 g +20 %
Acizi graşi polisaturaţi1.324 g1.911 g- 45 %
Acizi graşi saturaţi3.557 g3.126 g+14 %
Calciu64 mg56 mg+15 %
Fier3.65 mg1.75 mg+109 %
Magneziu13 mg12 mg+10 %
Fosfor226 mg198 mg+14 %
Zinc1.47 mg1.29 mg+15 %
Potasiu132 mg136 mg-
Vit. B-60.15mg0.17 mg-
Vitamina E1.08 mg1.05 mg-
Vitamina A543 IU540 IU-
Vitamina K0.3 ug0.3 ug-
Vitamina D55 IU82 IU- 49 %
Thiamin (vit B1)0.13 mg0.04 mg+225 %
Riboflavin (vit. B2)0.79 mg0.45 mg+75 %
Niacin (vit. B3)0.15 mg0.07 mg +115 %
Acif folic (vit. B9)66 ug47 ug+41 %
Vitamina B-121.58 ug0.89 ug+77 %

* Sursă: United States Department of Agriculture ( tabel prepeliţă, tabel găină )

Dacă facem matematica simplă din tabel vedem că la aceeaşi cantitate oarecare de X grame oul de prepeliţă are combinat + 696 % de diferite vitamine şi minerale pe când cel de găină + 49 %, de unde rezultă o diferenţă combinată netă de + 647 % elemente nutritive în favoarea oului de prepeliţă, calculat gram versus gram.. de aceea nutriţioniştii îl laudă ca fiind un aliment complet, fiindcă oul de prepeliţă este un adevărat shake concentrat de vitamine şi minerale.. unul complet natural, nu ştiu eu ce “supliment alimentar” de prin farmacii!

Mulţumită unei proteine speciale oul de prepeliţă este printre puţinele care poate fi consumat de cei cu alergie la albumină. Această proteină este atât de eficientă încât derivate ale ei sunt folosite în industria farmaceutică pentru medicamente anti-alergice. În industria frumuseţii, extracte din ouă din prepeliţă sunt incluse în unele şampoane de păr, datorită modului în care acestea hrănesc firul de păr.

Legat de colesterol, la ouăle de prepeliţă acesta este transportat predominant de proteina de tip HDL. Dacă doriţi puteţi citi câteva explicaţii mai detaliate despre colesterol şi relaţia lui cu ouăle de prepeliţă.

Cei ce cumpără ouă de prepeliţă pentru tratament raportează îmbunătăţiri semnificative pentru un spectru larg de afecţiuni, de la alergii la gută, de la ulcer gastric şi digestie proastă la anemii şi hipertensiune arterială. Un alt efect al shake-urilor de ouă (crude, de exemplu limonadă) îl reprezintă pofta de mâncare.

Lista beneficiilor este mult mai lungă şi prea tehnică dar spaţiul în această pagină fiind limitat şi fiindcă pe internet lumea adesea citeşte doar în diagonală, vă recomandăm un studiu recent din 2013 (4 cercetători tailandezi, în engleză) foarte elaborat, precis şi detaliat legat de toate aspectele nutriţionale ale oului de prepeliţă, mai exact ce conţin şi la ce ajută fiecare.

Iar la final câteva clarificări economice. Popular există concepţia că prepeliţele şi ouăle de prepeliţă sunt relativ un lux, destinat aristocraţilor. Greşit! Calculat la oferta de pe acest site rezultă că 4 ouă de prepeliţă care au aproximativ masa brută a unuia de găină – dar o nutriţie incomparabilă! – costă  cam 1.5 lei. Foarte important, preţul acesta e fix tot timpul, tot anul. Oul de găină (nici nu discutăm aici de calitate, furajare, etc) variază între 0,5 şi 2 lei cele “de la ţărani” sau chiar mai mult, în funcţie de anotimp, sezon, tipul de creştere practicat şi alte situaţii.

Precum vedeţi chiar şi în cel mai rău caz diferenţa de preţ nu este colosală. Înlocuind în alimentaţia lunară oul de găină cu cel de prepeliţă bugetul familiei chiar nu simte, o ciocolată mai scumpă acoperă diferenţa. Ouăle de prepeliţă chiar nu sunt deloc un lux sau un aliment “de fiţe” pentru cei bogaţi, căci nu costă precum brânza mucegăită franţuzească 40 lei/100g de produs, ci doar 3 lei/100g.. Avem destui clienţi care consumă lunar 6 caserole ouă de prepeliţă (greutate cât 30-40 ouă de găină), mama+tata+bebe.  Adică îşi asigură necesarul lunar de ouă cu echivalentul a doar vreo 3 pachete de ţigări.. pe acestea da, le-aş numi produs de lux!

Nu rămâne decât să le încercaţi şi dumneavoastră la un preţ avantajos având şi transport gratuit + reduceri de preţ de la Prepeliţu`, şi vă veţi convinge de toate cele spuse mai sus!

ATENŢIE! Informaţiile, valorile nutritive şi în general toate enunţurile făcute în această pagină se referă exclusiv la ouă obţinute de la prepeliţe furajate natural, de la producători responsabili! Prin natural mă refer fără uleiuri, aditivi de ouat, fără făină de peşte sau tocătură de resturi proteice animale și alte tâmpenii de genul acesta teoretic interzise pentru dezvoltat puii în ritm accelerat și ouat ultra-intensiv și ieftin.. lucruri care duc la ouă diluate și apoase! Diluate fiindcă producția este în acest caz forțată față de ritmul normal de ouat – de unde avantajul economic pentru cine  adopta astfel de practici, costul de producţie scăzându-i sensibil. Lucruri pe care noi nu le vom face niciodată!

Comentariile sunt închise.